Een nieuwbouwproject: voor sommigen is het een droom, anderen moeten er niet aan denken. Er komt dan ook veel bij kijken en hoewel je daar niet helemaal alleen voor staat, is het niet voor iedereen weggelegd. In deze blog lees je alles over nieuwbouwprojecten en wat erbij komt kijken.

Wat is een nieuwbouwproject?

Om het even duidelijk te maken, lichten we eerst kort toe wat een nieuwbouwproject is. Een nieuwbouwwoning is een nieuw gebouwde woning. Nu vraag je je misschien af, wat is dan precies nieuw? Dat begrip is nogal ruim, woningen die inmiddels al dertig jaar oud zijn vallen soms ook onder nieuwbouw.

Een nieuwbouwproject is echter een project dat nog moet beginnen of waarbij de bouw nog in volle gang is. Ga je voor een nieuwbouwproject, dan ga je vaak een redelijk lang traject in.

Wat komt erbij kijken?

Bij nieuwbouw komen verschillende dingen kijken. Allereerst wordt er een koop-aannemingsovereenkomst opgesteld en getekend. Hier staat onder andere in hoe de bouw gaat verlopen, wat de kosten zijn en welke regelingen worden gehanteerd op het gebied van garantie en waarborg. Vaak staat hier ook ontbindende voorwaarden in, bijvoorbeeld wanneer je financiering niet rond krijgt.

Vervolgens wordt gestart met de bouw. In het bouwproces worden meestal drie fases onderscheiden. Dit zijn de ruwbouw, de afbouw en de oplevering. Bij de oplevering krijg je meestal de sleutel en na de oplevering kan je het huis in.

Vertragingen en wijzigingen

Wanneer je in een nieuwbouwproject zit, dan wil je er liever niet aan denken, maar het komt vaak genoeg voor: vertragingen of wijzigingen.

Voor de bouw worden er afspraken vastgelegd over het aantal dagen dat de bouw mag duren, maar soms duurt de bouw langer. Dan is het mogelijk om een schadevergoeding te eisen.

Hetzelfde geldt voor wijzigingen in het bouwplan, mits deze wijzigingen afbreuk doen aan de waarde, kwaliteit, het uiterlijk, aanzien en de bruikbaarheid van de woning. Denk bijvoorbeeld aan een pilaar die opeens nodig is voor de stevigheid van de constructie of een wetswijziging. Natuurlijk zit je hier niet op te wachten, maar bij enkele projecten komt dit wel voor.

Interesse?

Heb je interesse in een nieuwbouwproject? Dan is het wellicht slim om eens een kijkje op de website van een makelaar te nemen. De actieve makelaar werkt op verschillende plekken in Nederland en biedt is expert op het gebied van Nederland.

Lees ook: Ontspannen je nieuwe huis in.

Leave a Reply