Heb je onlangs een houtkachel aangeschaft en moet je vervolgens op zoek gaan naar een kachelpijp voor de rookgasafvoer? Dan ga je moeten kiezen tussen een enkelwandige of een dubbelwandige kachelpijp, maar wat is het verschil? Ga door met lezen als je wil weten of je moet kiezen voor een dubbelwandige of enkelwandige kachelpijp.

Kies een geschikte rookgasafvoer voor je kachel

Wat voor rookgasafvoer je moet kiezen voor je houtkachel hangt voornamelijk af van zaken als de brandstof en de toepassing, waarbij je de keuze hebt tussen een enkelwandige kachelpijp en een dubbelwandige kachelpijp. In geval van een houtkachel, maakt het in principe niet veel uit of je voor een enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp kiest. Houd wel rekening dat de kenmerken, voordelen en nadelen wel per kachelpijp verschilt.

Enkelwandige kachelpijp

Je kunt met een enkelwandige kachelpijp een hoog rendement uit de houtkachel halen. Daarnaast kan een enkelwandige kachelpijp vanwege het gemak van de installatie meer warme afleveren in de ruimte van de houtkachel. Een enkelwandige kachelpijp oogt daarnaast mooier vanwege het strak design en de onopvallende bevestigingsbanden. 

Dubbelwandige kachelpijp

Met een dubbelwandige kachelpijp minimaliseer je dankzij de isolatie de afstand tot brandbaar materiaal waardoor rookgassen je woning op een veilige manier weer naar buiten kunnen terwijl de ruimte warm blijft. Een dubbelwandige kachelpijp heeft gladde zijden, sterke dichtingen en is gemakkelijk te monteren.

Verschil tussen dubbelwandige en enkelwandige kachelpijp

Als we naar het verschil tussen een dubbelwandige en een enkelwandige kachelpijp kijken, dan valt het op dat een dubbelwandige kachelpijp geïsoleerd is, terwijl een enkelwandige kachelpijp niet. Je kunt daarnaast profiteren van meer warmte met een enkelwandige kachelpijp aangezien de ruimte op efficiënte manier warm wordt. Een dubbelwandige kachelpijp is wel veiliger in gebruik als het gaat om brandrisico’s, maar een enkelwandige kachelpijp heeft slanker design en een elegantere uitstraling.

 

Aan de hand van de bovenstaande gegevens kan je nu zelf een geschikte kachelpijp selecteren voor je houtkachel. Kom je er echt niet uit, dan kan je altijd om advies vragen bij een ervaren deskundige die je meer kan vertellen over de beste opties. Bij Woodburner ben je aan het juiste adres voor deskundig advies én goedkope houtkachels.

Leave a Reply