Spouwmuurisolatie breng je aan in de spouw: de buitenmuur van een woning die uit twee delen bestaat. De spouw is in feite de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. Dankzij de spouwmuur kan een woning zijn warmte veel beter vasthouden. De spouw heeft een belangrijke functie. Deze voorkomt namelijk dat er in muren vochtproblemen ontstaan. De buitenmuur wordt blootgesteld aan regen, sneeuw en hagel en houdt een deel van dit vocht vast. Als zo’n enkel wandje verzadigd is, kunnen er problemen met schimmels ontstaan aan de binnenzijde. De spouw zorgt er echter voor dat binnenmuren niet worden aangetast door vocht van buiten. Het vocht van buiten verdampt in de spouw zodat schimmels geen kans krijgen. Wil je de isolerende werking van een spouwmuur optimaal benutten? Dan is een spouwmuurisolatie specialist inschakelen de oplossing. Hiermee hou je de lucht in de spouw warm.
Daarom gebruik je spouwmuurisolatie
De buitenmuren van de spouw zijn voorzien van stootvoegen. Dit zijn kleine ventilatiegaten onderin de muur. Hiermee geef je het vocht de kans om in de spouw te verdampen. Het nadeel is echter dat de lucht in de spouw hierdoor koud blijft. Zonder isolatiemateriaal blijft de isolatiewaarde van een spouwmuur minimaal. De binnenmuur zal kou afgeven aan de woning. Je zult sneller moeten stoken, waardoor de gaskosten flink kunnen oplopen. Als koude lucht eenmaal gaat stromen, voelt dat aan als een onaangename tocht. Dit is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de warmte netjes blijft hangen. Een bijkomend effect van spouwmuurisolatie is dat geluid van buitenaf gedempt wordt.
Gebruik van de nieuwste technieken
De nieuwste generatie isolatiematerialen zijn volledig waterafstotend, waardoor de isolatie niet voor vochtproblemen kan zorgen. Het water op de buitenmuur heeft de mogelijkheid om te verdampen. In woningen tussen 1925 en 1980 is niet standaard isolatiemateriaal in de spouwmuur aangebracht. Het gevolg: veel warmte gaat verloren en je betaalt onnodige stookkosten. Harmsen Voegwerken biedt de oplossing en komt je spouw graag voor je isoleren. De specialist kijkt onder meer naar de breedte van de spouw. Waar deze vroeger een centimeter of 5-6 was, is hij tegenwoordig wat breder. De breedte van de spouw bepaalt welk isolatiemateriaal er gebruikt kan worden. Een brede spouw betekent een bredere keuze.