Heb jij een aantal plekken in je huis die moeten worden voorzien van een nieuw stopcontact of wil je een stopcontact verplaatsen? Dan kun je dit in de meeste gevallen prima zelf doen. Althans, wanneer je een beetje handig ben en wat kennis van zaken hebt. Het vervangen van een stopcontact gaat de meesten vaak nog wel goed af, het verplaatsen daarentegen, dat is vaak een heel ander verhaal. Om je een idee te geven waar je allemaal op moet letten, hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Zorg ervoor dat er geen stroom meer op zit

Wanneer jij een stopcontact wilt verplaatsen, dan is natuurlijk één van de eerste stappen die je uitvoert, ervoor zorgen dat er geen stroom meer op het stopcontact zit. Uiteraard is het wel zo praktisch dat je ook eerst weet waar je nieuwe stopcontact zou moeten komen, maar dat is een ander verhaal. Nadat je het stroom volledig hebt uitgeschakeld, is het handig dit te controleren met een spanningszoeker. Op deze manier weet je namelijk zeker of het veilig is ja of nee.

Verwijder de doos

De volgende stap is het verwijderen van de stopcontactdoos. Vind je het lastig om te doen of weet je niet exact hoe je te werk moet gaan? Schroom dan niet om de hulp van een professionele elektricien in Amsterdam in te schakelen. Wanneer je er namelijk zelf mee aan de slag gaat en je beschadigd iets, dan kunnen de kosten voor de herstelwerkzaamheden flink in de papieren lopen. 

Verwijder de kabels

Doe je het toch zelf en heb je de hulp van de monteur van RS Electro niet nodig, dan is het nu tijd om de kabels te verwijderen. Heb je dit gedaan, dan verwijder je vervolgens de inbouwdoos.

Verplaatsen van het oude contact

Bepaal de nieuwe posities van het stopcontact en boor hier een gat, waar je de nieuwe wanddoos in kunt plaatsen. Vervolgens maak je een sleuf in de muur, waarna de je kabels verlegd. Daar sluit je het geheel weer aan en je stopcontact is verplaatst. Uiteraard nog wel even alles netjes afwerken en je kunt verder met de volgende indien noodzakelijk.

Leave a Reply