Een buitensluiting uit uw woning kan bijzonder vervelend zijn. Niet alleen is het vaak lastig om uw woning zelf binnen te komen na een buitensluiting, ook duurt het even voordat de slotenmaker bij uw woning arriveert. In dit artikel vertellen we u meer over hetgeen u kunt doen, wanneer u onverhoopt toch met een buitensluiting te maken krijgt. Een buitensluiting kan verschillende oorzaken hebben. Heeft u zich al eens buitengesloten uit uw woning?

Oorzaken van een buitensluiting uit uw woning

Zoals reeds beschreven werd, kan een buitensluiting verschillende oorzaken hebben. Zo kan een buitensluiting het gevolg zijn van het verlies van uw sleutel, het afbreken van uw sleutel en het binnen laten liggen van de sleutel. Het is van verschillende factoren afhankelijk, hoe makkelijk het vervolgens is om de deur open te maken. Het liefst opent u de deur zelf en zonder schade aan te richten aan de cilinder van het slot. Deze cilinders zijn opgebouwd uit tal van verschillende kleine onderdelen, wat cilinders erg kwetsbaar maakt. Wanneer de deur op een verkeerde wijze geopend wordt, kan dit nare gevolgen hebben. In het ergste geval moet de cilinder vervangen worden, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Tip: leg altijd een reservesleutel bij buren of kennissen in de buurt neer. Zo weet u zeker, dat u uw woning binnen kunt komen zonder een slotenmaker in te moeten schakelen. Dit geldt vanzelfsprekend niet, wanneer uw sleutel in het slot is afgebroken.

Buitensluiting door het verlies van sleutels oplossen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een buitensluiting, is het verlies van de sleutel van uw woning. De sleutel kan uit uw zak gevallen zijn, u kunt deze op uw werk of school hebben laten liggen, enzovoorts. Wanneer er geen reservesleutel bij de buren ligt, zult u zelf voor een oplossing moeten zorgen om uw woning weer in te komen. Op het moment dat u de deur enkel dichtgetrokken heeft, is dit relatief eenvoudig. In zo’n situatie kan de deur geopend worden middels flipperen. Dit is een methode, waarbij een stukje hard plastic tussen de deur en deurpost geschoven wordt.

Door het plastic op en neer te bewegen, kunt u het slot proberen in te drukken. Druk tijdens het op en neer bewegen van het plastic voorzichtig tegen de deur aan. Met enig geluk zal de deur openvallen! U kunt bij een stukje hard plastic denken aan een deel van een plastic fles, de deksel van een boterkuipje, een oud pasje, enzovoorts. Het flipperen voorkomt dat u de hulp van een slotenmaker nodig heeft en dus dat u buiten moet wachten. Daarbij is de kans op schade aan uw deur of slot minimaal, bij het gebruik van een stukje hard plastic.

Sloten laten vervangen na het verlies van sleutels

Na het verlies van uw sleutels en het oplossen van deze buitensluiting, heeft u verschillende mogelijkheden. Zo zou u een nieuwe kopie van een tweede of reservesleutel kunnen maken, zodat u uw sleutel weer terug heeft. Veel mensen vinden het echter geen prettig idee, dat er ergens een sleutel van hun woning rondslingert. U weet immers niet, wie deze sleutel in handen krijgt! Om deze reden kan het verstandig zijn om de sloten op uw deuren te laten vervangen. Vanzelfsprekend hoeft enkel het slot vervangen te worden, waarvan u de sleutel verloren bent. Daarbij is het vaak al voldoende om enkel de cilinder te vervangen, in plaats van het complete slot. Een slotenmaker kan u hierover adviseren.
%1%

Oplossing voor een buitensluiting door afgebroken sleutel

Waar het oplossen van een buitensluiting bij het verlies van sleutels relatief eenvoudig is, kan dit bij het afbreken van de sleutel aanzienlijk lastiger zijn. In dit geval is het allereerst zaak om de afgebroken sleutel uit het slot te verwijderen. Hierbij wilt u voorkomen dat de cilinder van het slot beschadigd raakt. Kies om deze reden alleen voor het gebruik van een pincet of een kleine nijptang, wanneer het afgebroken stukje sleutel voor een klein deel uit het slot steekt. Mocht dit niet het geval zijn, dan is een sterke magneet noodzakelijk om de afgebroken sleutel te verwijderen. Een slotenmaker kan u hierbij helpen! Zorg er daarbij voor, dat u voldoende olie in het slot spuit. Op deze manier komt de sleutel losser te zitten, waardoor de sleutel eenvoudiger te verwijderen zal zijn. Het is belangrijk dat het olie rondom de sleutel gespoten wordt en enige tijd in kan trekken. Een goed type olie om de sleutel losser te krijgen is WD40. U kunt dit middel bij verschillende winkels kopen. Nadat de sleutel verwijderd is, kunt u de woning binnenkomen door een reservesleutel te gebruiken, door de deur open te flipperen of door een slotenmaker in te schakelen voor hulp.

Cilinder open laten boren bij een buitensluiting

Wanneer het niet mogelijk is om de deur zonder schade aan te richten voor u te openen, zal de slotenmaker de cilinder uit het slot moeten boren. Ook hierbij hangt het van het type slot af, hoe makkelijk dit gaat. Mocht u geen anti-kerntrekbeveiliging op uw slot hebben zitten, dan kan de cilinder mogelijk middels kerntrekken verwijderd worden. Kerntrekken is al jaren een zeer populaire inbraakmethode. Bij kerntrekken slaat de inbreker een spijker of schroef in de cilinder van het slot zodat de cilinder uit het slot kan worden verwijderd met bijvoorbeeld een koevoet. Wanneer deze cilinder eenmaal verwijderd is, kunnen de inbrekers makkelijk naar binnen.

Op het moment dat er wel een anti-kerntrekbeveiliging op het slot zit, zal de cilinder uitgeboord moeten worden. Hierbij wordt een metaalboor gebruikt, die door de cilinder boort. Zo komt de cilinder los te zitten en kan deze uit het slot gedrukt worden. Ook nu is de deur eenvoudig te openen.

Traditioneel een ruit ingooien

Een laatste mogelijkheid om een buitensluiting op te lossen, is het ingooien van een ruit in de buurt van de deur. Soms kunt u via zo’n ruit bij de deurklink komen, om het slot op die manier van buitenaf te openen. Het ingooien van een ruit is vaak echter pas de laatste oplossing, omdat het vervelend is om met een kapotte ruit te zetten. Zeker wanneer het al laat op de avond is!

Het ingooien van een ruit kan noodzakelijk zijn, als er een knip op de deur zit. Zo’n knip is niet altijd eenvoudig open te krijgen vanaf de buitenzijde van uw woning. Voordat de ruit wordt ingegooid, zal een slotenmaker deze knip proberen open te slijpen. Dit werkt alleen, wanneer men met een slijptol tussen de deur en deurpost kan komen. Hierom moet er een kleine ruimte tussen de deur en deurpost zijn.

Leave a Reply