Het is voor ouderen heerlijk om gelijkvloers te wonen. Het is een manier om lang in de eigen woning te blijven wonen. Het is prettig als je al in een gelijkvloerse woning woont. Het is dan niet nodig om te verhuizen. Wanneer je wat ouder bent is het wel wat anders. Vaak ben je gehecht aan de woning en de buurt. Het idee om te verhuizen geeft je niet een goed gevoel. Ondanks dat je niet in een gelijkvloerse woning woont wil je niet verhuizen. We begrijpen dit en delen graag een paar tips om de woning aan te passen. 

De voordelen van een gelijkvloerse woning

Het is heerlijk om in een huis te wonen waar alles gelijkvloers is. Het is heerlijk om in een appartement te wonen waar je van de slaapkamer naar de badkamer naar de keuken en naar de woonkamer te lopen. Geen drempels en geen trappen. Het zijn huizen waar je gemakkelijk honderd kunt worden of nog ouder. Het is ook prettig om vanuit de woning de tuin in te lopen. Wanneer het om een bungalow gaat is dit natuurlijk mogelijk. Bij een appartement kan het ook om een mooi balkon gaan. 

Er is geen trap! 

Voor veel mensen is het ontbreken van een trap een sterk pluspunt. Naarmate we ouder worden kan het moeilijk worden om de trap op te lopen. Ook is het gevaar om te vallen hoger. Het herstel is wat langer als we ouder worden en een onplezierig proces. Door niet iedere dag de trap omhoog en weer naar beneden te gaan is het mogelijk om dit te voorkomen. 

Een trap in huis? 

Wanneer er wel een trap in huis is en je toch niet wilt verhuizen is het slim om een traplift te plaatsen. De prijs van een traplift is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden. Het is daarom slim om hiervoor te kiezen. Het is zo mogelijk om in het huis te blijven wonen waar je al woont zonder de angst te hebben dat je de trap iedere dag op moet. 

De veiligheid van de woning

Bij een woning waar alles gelijkvloers is, is het mogelijk om de woning goed te beveiligen. Zorg voor gecertificeerd hang- en sluitwerk om de woning te veranderen in een fort. Wanneer de woning optimaal is beveiligd is het mogelijk om jezelf veilig te voelen. Een belangrijke emotie als je in een huis woont of appartement. 

De nadelen van een gelijkvloerse woning? 

Een nadeel kan zijn dat je moet verhuizen van een plek waar je het naar je zin hebt. Het kan ook financieel veel gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer iemand van een koopwoning naar een huurwoning gaat. Iets wat op zichzelf al met veel voordelen en nadelen gepaard gaat. Het kan echter boven alles een grote emotionele impact hebben wanneer men sterk verankerd is met de buurt. Het sociale netwerk veranderd in zijn geheel en het kan moeilijk zijn om dit weer op te bouwen. 

Leave a Reply