De krapte op de woningmarkt heeft ertoe geleid, dat het steeds lastiger is om een geschikte huurwoning te vinden. De ene huurwoning dient als huisvesting voor arbeidsmigranten, terwijl een andere woning enkel geschikt is voor studenten. Het maakt het bepaald niet eenvoudig om tot een geschikte huurwoning voor jou, je partner en wellicht je kinderen te komen. Naast het feit dat het vinden van een geschikte huurwoning een hele uitdaging kan zijn, spelen er meer problemen rond de zoektocht naar woningen. Denk bijvoorbeeld aan een groeiend aantal oplichters, die woningen te huur aanbieden en vervolgens met de noorderzon vertrekken als de borg betaald is.

Let op inkomenseisen bij huurwoningen

Bij het vergelijken van huurwoningen kun je allereerst naar een eventuele inkomenseis kijken. Er zijn verschillende organisaties die de eis stellen, dat je bruto inkomen hoger moet zijn dan driemaal de huurprijs van een woning. Wanneer dit niet het geval is, zal je een borg moeten betalen of een garantstelling moeten regelen. Een garantstelling kan bijvoorbeeld worden aangeboden door goede vrienden of ouders. Met name studenten hebben moeite met het voldoen aan inkomenseisen. Zij vragen hun ouders om garant te staan voor de betaling van de huurkosten voor een huurwoning. Zo kunnen zij alsnog op kamers!

Houd rekening met wachtlijsten bij woningen

Naast de inkomenseis die voor veel huurwoningen geldt, werken woningcorporaties vaak met wachtlijsten. Zeker voor de mooiste huurwoningen moet men vaak al snel enkele jaren op de wachtlijst staan, om überhaupt gevraagd te worden voor een bezichtiging. Dit is op zo’n moment nog geen garantie voor een toezegging bij huurwoningen. Om te voorkomen dat je geen huurwoning kunt krijgen, is het slim om je al op een jonge leeftijd aan te melden voor deze wachtlijsten. Op het moment dat je daadwerkelijk een woning wilt gaan huren, zal je relatief hoog op deze lijst staan.  

 

Leave a Reply