Wellicht ben je toe aan een nieuwe stap in je leven en is het tijd om een huis te kopen. Het kopen van een huis gaat niet over een nacht ijs en het is daarom zaak om je hier goed over in te lezen, zeker waneer je dit voor het eerst gaat doen. Doordat er een behoorlijk bedrag bij is gemoeid, wil je niet achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan.

Orienteren

Voordat je gericht op zoek kan gaan naar een geschikte woning, moet je eerst weten wat er mogelijk is. Laat daarom eerst je maximale hypotheek berekenen. Hoeveel je maximaal kan lenen hangt van meerdere factoren af. Uiteraard aan je inkomen en eventueel het inkomen van je partner. Maar houd bijvoorbeeld ook rekening met eventuele studieschuld of openstaande leningen. Daarnaast kost een huis meer dan enkel de woning zelf, leg ook geld apart voor het verbouwen.

Makelaar in de arm nemen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om alles op eigen houtje te regelen en geen gebruik te maken van een makelaar. Een makelaar is namelijk behoorlijk prijzig. Houd er echter wel rekening mee dat een makelaar ook juist kan schelen in de kosten, zeker wanneer je zelf nagenoeg geen ervaring hebt in de huizenmarkt. Een makelaar weet namelijk wat er speelt in de buurt en weet daarom goed hoe hij moet onderhandelen. Daarnaast kan hij de zorgen over afspraken en contracten uit handen nemen.

Huis bezichtigen

Wanneer je een huis gaat bezichtigen, moet je van tevoren vaststellen welke factoren voor jullie belangrijk zijn. Vergelijk de verschillende huizen allemaal op deze punten. Kijk daarnaast ook naar de staat van het huis en of je verwacht dat je hier op termijn kosten door gaat maken. Deze punten kan je ook meenemen in de onderhandeling.