Steeds meer woningbezitters stappen over op het gebruik van zonnepanelen op het dak van hun woning. Met zonnepanelen kun je voortaan zelf groene energie opwekken, waardoor je energieafname bij je energieleverancier afneemt. Dit maakt wonen niet alleen goedkoper, ook draag je op deze manier bij aan een duurzamere wereld! Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden, nu het klimaat en milieu ernstig lijden onder de wereldwijd toegenomen CO2-uitstoot. Hoewel zonnepanelen met name in de zomermaanden voor de opwekking van groene stroom zorgen, komen ze ook tijdens de wintermaanden goed van pas. Ook in de winter kan er immers een fijn winterzonnetje schijnen!

Combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij

Doordat je tijdens de zomermaanden een groot deel van de dag buiten zal leven, wordt niet alle opgewekte groene stroom direct verbruikt. Het is zonde als je deze groene stroom direct aan je energieleverancier moet verkopen, om vervolgens later in het jaar grijze stroom van het centrale stroomnet af te nemen. Gelukkig heeft men hier tegenwoordig een oplossing voor gevonden, namelijk: een thuisbatterij. Tesla, het bedrijf van Elon Musk, is de bekendste producent van deze thuisbatterijen. Tot nu toe worden deze thuisbatterijen voornamelijk in Australië gebruikt, waar de grootste varianten van deze batterijen worden aangeboden. Ook in Nederland begint de thuisbatterij echter aan populariteit te winnen.

Met een thuisbatterij is het mogelijk om een deel van de opgewekte groene stroom op te slaan. Zo kun je deze groene stroom op een later moment, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden, alsnog gebruiken als je zelf minder stroom opwekt.

Zonnepanelen met een hoog rendement kopen

Zoals eerder in dit artikel beschreven werd, kunnen zonnepanelen ook tijdens de wintermaanden groene stroom opwekken. Des te hoger het rendement van de zonnepanelen, des te groter de kans dat je ook ’s winters profiteert van je eigen groene stroom. De beste zonnepanelen zijn overigens niet per definitie de zonnepanelen met het hoogste rendement. Zeker bij woningen die een dak op het zuiden hebben, kan het niet altijd uit om voor de duurdere zonnepanelen met een hoger rendement te kiezen. Vaak volstaan zonnepanelen met een iets lager rendement voor deze woningen.