Het vinden van een perfecte woning kan een hele uitdaging zijn! Gelukkig bestaan er tegenwoordig meerdere websites, waarop je een goed overzicht vindt van te koop staande woningen bij jou in de buurt. Kijk alvast eens op deze websites, om te zien welke mogelijkheden momenteel geboden worden. Naast het feit dat een huis aan moet sluiten op je persoonlijke wensen, moet deze binnen je budget passen. Ook voor het berekenen van je budget zijn handige tools te vinden. Veel mensen kunnen een woning niet direct uit eigen zak betalen, waardoor het afsluiten van een lening noodzakelijk is.

Manier om de waarde van een woning te bepalen

Zonder hulp van een makelaar of taxateur is het vaak lastig om de waarde van een woning te bepalen. De vraagprijs van een woning hoeft immers niet gelijk te zijn aan de daadwerkelijke waarde hiervan. Vaak ligt de vraagprijs hoger, afhankelijk van de stand van de woningmarkt. De kans dat de vraagprijs onder de waarde ligt is bijzonder klein. Er zijn websites waarop je de WOZ-waarde van een woning kunt vinden. De WOZ-waarde geeft een ruime schatting van de waarde van de woning. De combinatie van de vraagprijs en WOZ-waarde geeft een beeld. De waarde van een huis berekenen kun je het beste aan een taxateur overlaten.

Berekenen van je maximale hypotheek

Wanneer je een indicatie hebt van de waarde van een woning, kun je berekenen wat je maximale hypotheek is. Nederlandse banken bieden op hun website vaak een tool, die je hierbij kan helpen. Om de tool te kunnen gebruiken dien je vaak een aantal persoonlijke gegevens in te voeren. Denk aan je inkomen, het inkomen van je partner, de vraagprijs van een woning, enzovoorts. Op basis van deze informatie berekent de tool wat je maximale hypotheek theoretisch gezien zou kunnen zijn. De werkelijke hypotheek kan afwijken.