We hoeven je niet uit te leggen wat een enorme schade een brand kan aanrichten aan een huis. Vrijwel dagelijks wordt er in de media bericht over branden met alle desastreuse gevolgen van dien. Het kan iedereen overal overkomen, er branden monumenten af zoals de Notre-Dame in Parijs, er branden boerderijen en veestallen af, veel mensen staan de beelden van de Volendamse café brand nog in de ogen gegrift. Enfin, in dit artikel beperken we ons tot particuliere woningen. Ook hier vinden nog veel te veel branden plaats in Nederland. Gelukkig zijn er een paar simpele zaken die je kunt regelen om betere brandveiligheid te behalen.

Tip 1: opteer voor NEN 2555 rookmelders

Er zijn vele rookmelders beschikbaar op de markt. Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Onze raad is om altijd te kiezen voor een rookmelder die voldoet aan de NEN 2555 richtlijnen. Wat dit praktisch inhoudt, daar willen we je niet mee vervelen in dit artikel, zie hier, meer technische details. Enfin, als er een ding is dat je in je oren moet knopen dan is het dat NEN 2555 rookmelders de beste optie zijn. Hoe herken je deze? Dat is lastig aan te geven. Idealiter vraag je aan een winkel medewerker of de betreffende rookmelders voldoen aan NEN 2555, of beter navigeer direct naar een winkel gespecialiseerd in brandveiligheid.

Tip 2: brandblussers dienen regelmatig gekeurd te worden

Veel huishoudens hebben reeds een brandblusser in de woning. Sommige gezinnen zelfs meerdere. Dit is zeker een ontwikkeling die wij toejuichen. Maar waar het vaak nog aan schort is het volgende. Een brandblusser is niet iets dat je eenmalig koopt en verder geen omkijken meer. De brandblusser heeft een houdbaarheid. Wat is die houdbaarheid precies? Een getal dat veel rondzingt in de brandveiligheid industrie is rond de 10 jaar. Na 10 jaar dien je de brandblusser echt te vervangen. In de tussentijd dien je de brandblusser te keuren. Dit kun je zelf doen of dit kun je over laten aan een specialist. Enfin, hoe vaak dient dit gebeuren die keuringen? Dit is een vraag die wij vaak horen. Wettelijk verplicht voor gebouwen en restaurants is om de 2 jaar. Vroeger was dit jaarlijks, maar de overheid wilde eigenaren van gebouwen enigszins ontzien. Enfin, jaarlijks is wel aan te bevelen. Er kan veel misgaan met brandblussers zowel intern als extern. Intern is een groot gevaar bijv. dat indien het gaat om een brandblusser met poeder, dat het poeder samenklontert en zodoende is de brandblusser onbruikbaar. Dit is niet iets dat je wilt hebben wanneer de brand eenmaal uitgebroken is omdat de brandblusser dan niet werkt.

Tip 3: brandvertragend impregneren van kwetsbare onderdelen

Dan is er nog brandvertragend impregneren. Een van de periodes met de meeste branden bij particulieren is kerst. En tevens Halloween. Waarom? Simpel veel brandbare versieringen verhoogd het risico op brand significant. Wat je wilt doen is die kwetsbare versieringen behandelen met een goedje. Dit proces heet brandvertragend impregneren. Het betekent niet dat de materialen brandproof zijn o.i.d. Maar ze zullen minder snel vlam vatten. En wanneer ze vlam vatten kan het vuur zich niet zo snel verspreiden.

Leave a Reply