Vroeger was vrijwel elk huis aangesloten op een gasnetwerk om gebruik te kunnen van gas in- en rondom het huis. Echter zijn er tegenwoordig vele duurzame opties voorhanden die ervoor zorgen dat we het vervuilende aardgas steeds minder hoeven te gebruiken om ons huis te verwarmen of om te zorgen voor een werkend fornuis. Met de plannen van het kabinet en het klimaatakkoord om richting 2030 geheel gasloos te zijn, is het goed om eens te kijken naar de grootste voordelen van gasloos wonen.

Alle huishoudens in Nederland gasloos

Zoals eerder gezegd moet Nederland richting 2030 gasloos zijn en alternatieven hebben om te kunnen stoken zonder aardgas of andere fossiele brandstoffen. Het is dus goed om hier alvast op in te spelen als je op het punt staat om te verhuizen. Ook raken fossiele brandstoffen zoals aardgas een keer uitgeput en op, zodat het essentieel is om ruim op tijd te zoeken naar (duurzame) alternatieven. Wil je meer informatie over gasloos wonen? Kijk dan op GasloosWonen.nl. In deze webshop vind je alles om je woning te verbeteren richting een gasloze toekomst.

Hoe creëer je een energieneutraal huis?

Energie en warmte die je gebruikt in een gasloos huis worden vaak zelf opgewekt en deze gasloze huizen zijn vaak ook extra goed geïsoleerd. Hierdoor verlies je weinig warmte en hoef je de verwarming niet hoog aan te zetten in de winter. Dit zorgt dus voor een flinke besparing op energiekosten. Aangezien de gaskosten momenteel de pan uit rijzen, zal dit al snel zorgen voor een flink bedrag per jaar wat niet gespendeerd hoeft te worden aan de gasrekening.

Bij het gasloos wonen heb je ook geen CV ketel meer nodig. Dit zorgt naast besparing op het gebied van onderhoud, ook voor besparing op het aanschaffen van een CV ketel na een jaar of 10 en besparing op het gebied van ruimte in je huis. een CV ketel is meestal vrij fors en er moet toch ruimte gemaakt worden om deze te kunnen plaatsen. 

Gasloos wonen is een stuk veiliger

Het wonen in een huis zonder gas is ook een stuk veiliger. Er kan altijd iets gebeuren waardoor er wordt vergeten om het gas uit te draaien of er kan een gaslek ontstaan rondom je woning. Bij het gasloos wonen is dit niet meer mogelijk en wordt wonen op dat gebied een stuk veiliger. Ook een koolmonoxidevergiftiging is nu niet meer mogelijk. Vaak ontstaat zo’n vergiftiging bij achterstallig onderhoud of te weinig ventilatie. Aangezien je dit gas niet kunt ruiken of zien is het erg gevaarlijk. Bij niet tijdig ingrijpen kunnen bewoners het bewustzijn verliezen en zelfs overlijden. Daarom is het plaatsen van een werkende koolmonoxidemeter ook erg belangrijk! 

Steeds hogere gasprijzen

Tot slot om het gebruik van gas in de woning te ontmoedigen, wordt er volgend jaar al een verhoging van de energiebelasting op aardgas verwacht, waardoor mensen steeds verder ontmoedigd zullen raken om nog gebruik te maken van gas in huis door de hoge kosten die het op den duur met zich mee zal brengen. In nieuwbouwwoningen zit vaak zelfs al geen gasaansluiting meer opgenomen, zodat nieuwe huiseigenaren gedwongen worden om na te denken over een (duurzaam) alternatief voor aardgas en vaak kiezen voor een warmtepomp of ander alternatief.

Leave a Reply