Weet jij hoeveel je betaald voor je maandelijkse lasten? En dan heb ik het niet alleen over de energierekening of de maandelijkse hypotheek of huur. Er komt veel meer kijken bij het wonen in een huis. Denk bijvoorbeeld eens aan de kosten van de verschillende verzekeringen die je nodig hebt voor een woning. Wist je dat wij als Nederlanders het meest verzekerde volk zijn in de wereld? En dat wij de meeste premies betalen, zonder dat we echt kritisch zijn op de dekking? Niet zo vreemd dus dat er op woon-verzekeringen vaak veel te besparen is.

Kritisch je verzekeringen nalopen, wees streng voor jezelf

Risico’s horen bij het leven, toch willen Nederlanders het liefst alles verzekering om zo risico’s te vermijden. Dat kost ons wel de nodige euro’s per maand. En weet je zeker dat de verzekering, bijvoorbeeld de inboedelverzekering, past bij je huidige situatie? Wat was je situatie toen je de verzekering afsloot. Was je gezin net zo samengesteld als nu? Waren je kinderen nog klein en was er aan waarde in huis niet veel te vinden? Hoe zit dat nu? Veel mensen groeien hun hele leven door. Zij groeien in samenstelling van het gezin, in woonsituatie of in partner situatie. Allemaal onderwerpen die er voor kunnen zorgen dat verzekeringen nagelopen moeten worden. Je moet er voor zorgen dat al je verzekeringen passen bij je situatie. Eenmaal per jaar je verzekeringen doornemen is helemaal geen slecht idee. En heb je dan een verzekering gevonden die niet meer past dan kun je deze het beste direct opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. En geloof mij dat kan je maandelijks dus euro’s schelen aan premie.

Welke verzekeringen heb je echt nodig?

Weet je van jezelf welke verzekeringen echt van toegevoegde waarde zijn voor jou? Ben je niet dubbel verzekerd? Dat zie ik nog wel eens bij rechtsbijstand verzekeringen. Deze verzekeringen maken vaak standaard al deel uit van andere verzekeringen, waardoor je niet een aparte rechtsbijstand verzekering hoeft af te sluiten. Het is goed om je verzekeringen op een rijtje te zetten. Zo kun je in een oogopslag zien waar je voor verzekerd bent. Zet er dan direct de maandelijkse premie bij en je hebt een goed inzicht in de kosten van je verschillende verzekeringen. Zo zie je welke verzekeringen je ooit eens afgesloten hebt en op dit moment wellicht helemaal niet meer nodig hebt. Dan kun je de verzekering het beste direct opzeggen. Mogelijk zit je er dan nog maar 1 maand aan vast en vervallen daarna je kosten. Durf te schrappen in je verzekeringen, maar wees wel altijd realistisch. Je moet zo veel risico willen (of durven) nemen als bij jou als persoon past. Dat is dus voor iedereen verschillend.

Welke dekking heeft een verzekering?

Weet jij wat de dekking is van je verzekeringen? Past dat bij jouw situatie? Loop eens kritisch door de voorwaarden en dekking van je verzekeringen. Je zal zien dat hier toch best vaak een “mis match” is op welke verzekeringen en dekking jij afgesloten denkt te hebben. Weet jij bijvoorbeeld hoe jouw woonhuisverzekering om gaat met schade vergoeding bij noodweer? Wat verstaat jouw verzekeraar onder de noemer noodweer? Wist je dat bij schade door noodweer elke verzekerde die een beroep doet op de verzekering wat anders uitgekeerd kan krijgen? Bij de eens worden schoonmaak kosten door noodweer wel vergoed en bij de ander weer niet. Dit soort details zijn van belang te weten voordat je een verzekering afsluit. Het zijn deze details die bepalen of de verzekering bij je past. Het is best gek dat we wel massaal elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar, maar dit niet doen bij al onze andere verzekeringen. Daar zou mijn inziens best wat meer aandacht voor mogen zijn.

Leave a Reply