Een trap beslaat een groot deel van de ruimte en is daarom erg aanwezig. Daarom wil je natuurlijk wel een mooie trap. Er bestaat veel verschillende soorten trappen. Hieronder lees je er alles over.

Een rechte trap

Een rechte trap, ook wel steektrap genoemd, is de meeste simpele trap. Het is simpelweg een trap die recht van onder naar boven loopt. Deze soort trap is goedkoop en past bijna in elk huis. Bovendien hoeft deze alleen maar aan de boven- en onderkant bevestigd te worden. Je kunt kiezen uit een open of een gesloten rechte trap.

Een wenteltrap

Dit type trap wordt ook wel draaitrap genoemd. Deze trap gaat niet in een rechte lijn naar boven, maar gaat op een draaiende manier omhoog. Veel mensen zien deze trap als elegant. De trap is dan ook goed te gebruiken in chique entreehallen. Zet de wenteltrap echter niet neer in een te kleine ruimte; daar zal deze niet tot zijn recht komen.

Een spiltrap

De spiltrap is ook een draaitrap. De trap draait rond een centrale as, de spil. Aangezien alle treden aan dezelfde spil zijn bevestigd en daarom dichtbij elkaar zitten, neemt dit type trap weinig ruimte in beslag. Het nadeel is echter wel dat de trap redelijk steil is en soms moeilijk begaanbaar is voor mensen die moeite hebben met traplopen.

Een L-vormige trap

Een L-vormige trap zit een beetje tussen een rechte trap en een draaitrap in. De trap begin namelijk recht, maar halverwege maakt deze een L-vormige hoek, waardoor de trap is gedraaid. Sommige trappen hebben een plateau tussen de treden. L-vormige trappen zie je vooral in de wat oudere huizen en komen tegenwoordig steeds minder voor. Bij Houtcompleet heb je de keuze uit verschillende L-vormige trappen van hout.

Een ladder

Een ladder zie je niet vaak als trap om van de ene naar de andere verdieping te gaan, met uitzondering van zolders met vliering. Toch is deze wel erg geschikt voor kleine ruimtes. Een ladder neemt namelijk amper ruimte in beslag. Ook kun je de ladder los gebruiken, bijvoorbeeld om iets te pakken wat hoog is gelegen. Een ladder kan echter wel gevaarlijk zijn door de kleine treden en wanneer deze niet stevig vaststaat.

Leave a Reply