We weten allemaal hoe belangrijk het is om afval te scheiden. Toch wordt het in MKB’s nog te weinig gedaan, terwijl deze bedrijven juist heel veel afval produceren. Het is belangrijk dat het scheiden van afval op een goede manier gebeurt. In dit artikel kom je dan ook te weten hoe je MKB afval het beste kunt scheiden.

Scheid het afval heel nauwkeurig

Inmiddels weten we wel dat papier in de papierbak moet en plastic in de plastic afvalbak. Maar je moet niet altijd de verpakkingen in hun geheel in de bak gooien. Aan papier zitten vaak nog nietjes, die eerst uit het papier gehaald moeten worden. Aan enveloppen, bijvoorbeeld, zitten vaak nog plastic vensters, die ook verwijderd moeten worden. Als je deze nietjes en vensters niet verwijdert, moet het recyclebedrijf dit namelijk nog doen, wat erg veel tijd en energie kost, terwijl het voor jou een kleinigheidje is.

Scheid alleen afval dat schoon is

In sommige gevallen is het beter om een plastic of papieren verpakking bij het restafval te gooien, in plaats van in de speciaal daarvoor bestemde bak. Als er bijvoorbeeld etenswaren zijn verpakt en de verpakking vol vette vlekken zit, kun je deze beter bij het restafval. Hetzelfde geldt voor afval dat vol saus zit of andere dingen die gaan schimmelen of stinken. De verpakkingsmaterialen zijn dan te vies om hergebruikt te worden.

Plaats voor elke afvalstroom een aparte afvalbak

Je moet het je medewerkers wel makkelijk maken om afval te scheiden. Daarom moet je voor elke afvalstroom een aparte afvalbak of container plaatsen. Zet al die afvalbakken op een centrale plek neer, waarbij de restafvalbak achteraan staat. Zo dwing je de medewerkers in feite om eerst langs alle andere afvalbakken te lopen. Een goedkope container vind je op Bedrijfsafval.nl, zo kun je al het afval bij de bron scheiden.

Geef duidelijk aan welk afval in welke bak moet

Hang boven elke afvalbak op ooghoogte een bordje waarop staat voor welke afvalstroom de afvalbak bedoeld is. Zorg ervoor dat deze goed zichtbaar is. Je kunt aan de hand van een geschreven tekst duidelijk maken waar de bak voor is bedoeld, maar ook met een afbeelding. Tevens kun je ook nog met verschillende kleurtjes werken, zolang het maar duidelijk is voor iedereen.

Leave a Reply