De slotenmakerij is een eeuwenoud beroep, maar omdat de sloten zelf door de jaren heen flink zijn veranderd en geavanceerd zijn geworden, is het aantal slotenmakersdiensten, die een slotenmaker aanbiedt, dat ook. Waar de slotenmaker zich vroeger vooral bezighield met het maken van het slot en de bijbehorende sleutel, heeft de slotenmaker nu ook veel andere taken. De soorten taken variëren afhankelijk van het gebied waarop de slotenmaker zich heeft gespecialiseerd.

Sommige slotenmakers hebben voornamelijk te maken met de installatie van sloten op de deuren van woningen en het maken van reserve sleutels. Andere slotenmakers werken vooral voor bedrijven. Hun taken kunnen bijvoorbeeld het installeren van sloten met een sleutelkaart of het repareren van alarmsystemen die niet goed werken zijn. Forensische slotenmakers zijn gespecialiseerd in het vaststellen of een slot is geforceerd en helpen vaak de politie.

Bij het woord slotenmaker zal waarschijnlijk de slotenmaker die bij je thuis komt om een slot te vervangen of te openen bij je opkomen. Je hebt mogelijk weleens de Gouden Gids doorzocht omdat je je sleutels in je auto of bij je thuis had laten liggen. Dit soort slotenmaker heeft meestal ook een winkel hoewel sommige slotenmakers alleen een bestelwagen hebben waarin ze hun apparatuur bewaren.

Ze zijn gemakkelijk te vinden en adverteren meestal ook met 24-uurs diensten. Maar hun serviceaanbod reikt veel verder dan alleen het openen van je autodeur of de deur van je woning. Ze maken bijvoorbeeld ook eenvoudige of complexe sleutels voor huizen. Ook kunnen ze een reservesleutel voor de auto maken of combinatiesloten, die je vaak in appartementencomplexen ziet, voor je installeren of openen. Als je gaat verhuizen kunnen ze oude sloten voor je vervangen.

Een slotenmaker, die vooral door bedrijven wordt ingehuurd, verricht weer hele andere taken. Hij kan bijvoorbeeld in een gebouw met honderden werknemers een uniek sleutelloos systeem installeren. De volgende dag kan hij bijvoorbeeld worden opgeroepen voor het hercoderen van de kluizen in een bank. Een forensisch slotenmaker ondersteunt de politie bij hun onderzoeken. In het geval van een inbraak of bij een gestolen auto kunnen ze advies geven of hulp bieden.

Zoals je kunt lezen heeft een slotenmaker vele taken en is het dus zeker geen eenvoudig beroep. Slotenmakers zijn toegewijde ambachtslieden, die hun werk serieus nemen. Iedereen die bereid is om om drie uur ’s ochtends uit bed te springen om iemand te gaan helpen, verdient zeker enige erkenning! De volgende keer dat je je sleutel verliest of de deur niet kunt openen, moet je daar maar eens aan denken.

Lees verder – https://www.locksecure.nl/slotenmaker-den-haag

Leave a Reply