Zit je eraan te denken om zonnepanelen op je huis of schuur te laten installeren? Dat is inderdaad een slim plan in het kader van de duurzaamheid, de toekomst en om ervoor te zorgen dat je kosten gaat besparen op elektriciteit. Maar welke soort zonnepaneel is perfect geschikt voor jouw huis en wat zijn de verschillen hiertussen? Onderstaande vier soorten panelen worden het meest verkocht en zijn het meest gebruikt op de Nederlandse markt. De zonnepanelen worden meestal gemaakt van silicium.

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijn is goedkoper dan bijvoorbeeld een monokristallijn en heeft een goed rendement. Dit zonnepaneel is uitermate geschikt voor grote oppervlaktes zoals grote bedrijfsschuren of loodsen. Dit zonnepaneel bestaat uit meerdere grove kristallen en bestaat uit een schervenpatroon. 

Monokristallijn zonnepaneel

Deze soort is duurder dan polykristallijn en een Amorf/dunne film zonnepaneel, maar het rendement van dit zonnepaneel is zeer hoog te noemen. Door de forse prijs is dit zonnepaneel meer geschikt voor kleinere oppervlaktes om alsnog een goed rendement te kunnen behalen bij een klein oppervlakte. Deze donkere zonnepaneelsoort bestaat uit een kristal en bestaat uit geordende elektroden. 

Amorf (dunne film) zonnepaneel

Deze zonnepaneelsoort is goedkoper dan monokristallijn, heeft een stuk lager rendement en is buigzaam, dus bijvoorbeeld te gebruiken voor zonwering of voertuigen. Bij het produceren wordt Amorf silicium gebruikt en bevat geen kristallen, waardoor de kristallen zeer buigzaam zijn. Deze panelen hebben een laag rendement, maar kunnen goed worden gebruikt op carports, voertuigen of boten. 

Glas glas zonnepaneel

Een glas glas zonnepaneel is de duurste soort van alle vier de zonnepaneel soorten, maar biedt wel een zeer hoog rendement en een lange levensduur. Dit is de nieuwste zonnepaneelvorm op de markt. En de efficiëntie en optimale werking van de panelen blijft langer, zodat het rendement ook langer hoog blijft. De terugval in efficiëntie en rendement bij deze zonnepanelen is na verloop van tijd dus kleiner dan bij de andere soorten, waardoor je meer kWh’s kan blijven opwekken door de jaren heen. Het is dus een dure optie, maar gezien de langere tijd van optimaal rendement, zeker een optie om te overwegen.

Op Zonnepanelen.net kunnen ze helpen om te beslissen wat de beste zonnepaneelsoort is voor jouw dak. Op deze website zijn ook rekentools te vinden, kun je de terugverdientijd berekenen en offertes vergelijken van bedrijven die jouw zonnepanelen kunnen installeren. Een ideale website dus om hulp te krijgen bij het uitzoeken van de juiste optie met het meest optimale rendement voor jouw woning.

Leave a Reply