Steeds meer partijen maken gebruik van NEN2580 meetrapporten. Dit is ook erg logisch, want het is wettelijk verplicht om deze norm te gebruiken voor het meten van je vastgoedbezittingen. Met een NEN2580 meetrapport kun je de gebruiksoppervlakte van een woning opmeten. Op het eerste gezicht lijkt het wellicht intimiderend om dit te doen. Echter is het lang niet zo moeilijk als je denkt om dit te doen. Wil jij graag precies weten hoe je de gebruiksoppervlakte volgens NEN2580 berekent? Lees dan deze blog goed door zodat je eindelijk de juiste kennis te pakken hebt.

Verschil tussen inpandige ruimten en je woonruimte

Voordat je aan het rekenen slaat, is het goed om te weten dat je met NEN2580 een onderscheid maakt tussen woonruimte en inpandige ruimten. Daarnaast wordt ook precies bepaald wat de gebruiksoppervlakte is van gebouwgebonden buitenruimten die een pand heeft. Vaak gaat dit om een balkon. Ook bereken je hiermee externe bergruimten in een gebouw. Houd dus rekening ermee dat deze factoren dus terugkomen in je berekeningen.

Hoe wordt het gebruiksoppervlakte berekend?

Bij het bereken van de gebruiksoppervlakte gebruik je de vloer als basis. Daarnaast telt iets alleen als gebruiksoppervlakte mee wanneer er veel daglicht openingen zijn en er nooduitgangen zijn. Tevens hoort er ventilatie aanwezig te zijn. Wanneer er een schuin dak is te vinden in een huurpand, dien je de gebruiksoppervlakte van de vloer onder het schuine dak te halveren.

Onderdelen die buiten de berekening vallen

Er zijn talloze onderdelen die buiten de berekening vallen met een NEN2580 meting verrichten. Daarbij is het grootste onderdeel dat wegvalt grondoppervlakten die minder dan 0,5m2 bedragen. Denk dan met name aan tussen gangen. Ook wanneer leidingschachten meer dan 0,5m2 zijn, dien je deze weg te strepen uit de berekening. Hetzelfde geldt voor dragende wanden. Tot slot worden ook nissen kleiner dan 0,5m2 genegeerd. Voor een geldig NEN2580 meetrapport kun je terecht bij NENmetingen.nl. Zo weet je precies wat het gebruiksoppervlakte is.

Leave a Reply