De boormachine is een veel gebruikt stuk gereedschap. Je kunt er allerlei verschillende soorten klussen mee klaren. Denk hierbij aan schroef-, boor- en zelfs breekwerkzaamheden. Maar welke boormachine moet ik nu kopen? Dat is helemaal afhankelijk van wat je er mee wil gaan doen. En dat is de reden dat we hieronder een aantal verschillende soorten boorwerkzaamheden op een rijtje hebben gezet met daarbij de boormachine die daar het meest geschikt voor is. Lees het eens rustig door, bepaal welke werkzaamheden je wilt gaan verrichten en kies de machine die het beste bij jou situatie past.

Voor het lichtere schroefwerk

Wanneer je veel kleine schroefklusjes in en rondom het huis doet, volstaat een schroefmachine. Een schroefmachine is dan wel geen boormachine, maar valt vanwege zijn vorm toch thuis in dit rijtje. De schroefmachine is prima geschikt voor het lichte schroefwerk. Denk hierbij aan het in elkaar zetten van een Ikea kastje, Een groot voordeel van een schroefmachine, is dat ze vaak klein en daardoor erg handzaam en snel te pakken en op te bergen zijn. Even snel iets vastschroeven is met een schroefmachine zo gebeurd.

Licht boorwerk en wat zwaarder schroefwerk

Wil je toch wat meer dan alleen maar schroeven, zoals het uitvoeren van wat zwaarder schroefwerk en licht boorwerk, dan kun je beter kiezen voor een accuboormachine. Een accuboormachine heeft simpelweg veel meer kracht dan een accuschroefmachine. Daarmee is het met een accuboormachine ook mogelijk om langere en dikkere schroeven in te draaien en kun je er ook lichte boorwerkzaamheden mee uitvoeren. Denk hierbij aan boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Een accuboormachine is een middelmatige alleskunner en is dan ook niet voor niks een stuk gereedschap wat veel mensen standaard in huis hebben.

Voor het zwaardere boorwerk

Waar je met een accuboormachine niet inkomt, komt de klopboormachine kijken. Een klopboormachine boort niet alleen maar maakt ook een kloppende beweging. Wanneer de klopfunctie bij bijvoorbeeld het boren in baksteen wordt ingeschakeld, wordt het boren een stuk gemakkelijker gemaakt omdat de klopboor als het ware tijdens het boren ook steen wegslaat. Daarnaast is een klopboor ook geschikt om te boren in hout en in metaal. Voor schroefwerkzaamheden is een klopboormachine wat minder handig. Dit komt omdat de kracht daarvoor te groot kan zijn waardoor je al snel te ver door schroeft.

Boren in beton

Beton is vaak kei en kei hard. Je kunt het met een klopboormachine proberen, maar je zult merken dat dit erg veel moeite gaat kosten of zelfs niet te doen is. Dat is ook de reden dat voor het boren in beton meestal gebruik gemaakt wordt van een boorhamer. Wat is het verschil met een klopboormachine? Simpel, een boorhamer heeft gewoon veel meer slagkracht dan een klopboormachine. Denk je veel te gaan boren in beton? Dan is een boorhamer toch echt wel een must have.

Voor het echte breekwerk

Ben je van plan om vooral breekwerkzaamheden te gaan verrichten, dan is een breekhamer hier erg geschikt voor. Een breekhamer gebruik je om bijvoorbeeld oude badkamertegeltjes van je muur af te breken of andere breekwerkzaamheden mee uit te kunnen voeren. Het is dus een echt een stuk gereedschap om mee te slopen. Ga je wel breekwerkzaamheden maar is dat maar heel sporadisch? Overweeg dan zeker een boorhamer met draaistop. Met deze functie op een boorhamer kun je het draaien stop zetten waardoor het alleen nog maar een slaande beweging maakt, waardoor je ook kunt beitelen en breken met je boorhamer.

Leave a Reply