Als je bij een groot bedrijf werkt, wordt het bedrijfsafval automatisch voor je op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Het enige wat jij nog moet doen, is het afval scheiden. Maar hoe zit dat als je een kantoor aan huis hebt? Telt het afval dan ook als bedrijfsafval of wordt het tot huishoudelijk afval gerekend? In dit artikel kom je erachter wat je moet doen met bedrijfsafval bij een kantoor aan huis.

Bedrijfsafval

Als je thuis een eigen kantoor hebt, valt het afval dat je bij je werkzaamheden produceert ook onder bedrijfsafval. Dat wil zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent voor het afvoeren van het afval. Echter is het soms wel mogelijk om het bedrijfsafval als huishoudelijk afval te laten gelden, wanneer deze erg op elkaar lijken. In dat geval wordt het door de gemeente opgehaald. Maar let op: de gemeente is niet verplicht om je bedrijfsafval te accepteren, hoe weinig het soms ook kan zijn.

Hoe regel je zelf de afvoer van je bedrijfsafval?

Hoe je de afvoer van je bedrijfsafval regelt, hangt ervan af hoeveel afval je produceert. Heb je redelijk wat afval, dan kun je het beste de gemeente benaderen. Die komen in de meeste gevallen dan je bedrijfsafval ophalen. Hier zit natuurlijk wel een prijskaartje aan. Je betaalt namelijk reinigingsrecht – een maandelijks bedrag dat jou het recht geeft om je afval af te voeren. Hiervoor moet je nauwkeurig aantonen welke afvalstromen door jou worden geproduceerd. Hoewel het laten ophalen van je bedrijfsafval door de gemeente dus wat geld kost, is het meestal wel goedkoper dan wanneer je dit laat doen door een gecertificeerd afvalbedrijf.

De goedkoopste manier van afval verwerken

Als je heel weinig bedrijfsafval produceert, kun je er ook voor kiezen om het heft in eigen handen te nemen en het afval zelf naar de milieustraat te brengen. Zo hoef je niet de gemeente of een ander afvalverwerkingsbedrijf als Milieu Service Nederland in te schakelen en hoef je niet maandelijks voor het reinigingsrecht te betalen. Natuurlijk kost het je wel wat extra moeite om zelf naar de milieustraat te rijden, maar als je hiermee geld bespaart, is dat het zeker waard.

Leave a Reply