Wil je een aanhanger kopen? Wees je dan bewust van alle verschillende typen, vormen, afmetingen en eigenschappen. Een van deze eigenschappen is een enkelas of een dubbelas. Wat dit is en welke je wanneer moet kopen, lees je hier.

Wat is een enkelas of dubbelas aanhanger?

Een enkelas aanhanger draagt het volledige gewicht van de aanhanger op één as. Een dubbelas aanhanger draagt dit logischerwijs op twee assen. Welke variant je kiest, is volledig afhankelijk van het doel waarmee je de aanhanger gaat gebruiken. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen tussen beide types.

Verschil 1: Lading

Een ongeremde aanhangwagen mag maximaal 750 kilogram min het eigen gewicht wegen. Een enkelas aanhangwagen heeft minder gewicht, waardoor je meer spullen zou kunnen laden. Doordat een dubbelas twee assen en twee extra wielen heeft, is het gewicht hoger en blijft er minder ruimte over om goederen te laden. Al kun je met een dubbelas technisch gezien meer goederen laden, toch blijf je aan het maximum van 750 kilogram vastzitten.

Verschil 2: Veiligheid

Vaak wordt gesteld dat een dubbelasser minder snel slingert dan de enkelassige variant. Dit wordt echter alleen veroorzaakt door een afwijkende kogeldruk of plotseling remmen, dus niet door de as van de aanhanger. Hiervoor is het belangrijker de lading goed over de aanhanger te verdelen en vast te maken, dan zijn beide uitvoeringen even veilig.

Verschil 3: Rijcomfort

Doordat het gewicht van een dubbelas aanhangwagen net wat hoger is dan een enkelas aanhangwagen, heeft een dubbelas aanhanger minder snel de neiging om tijdens het rijden te gaan wippen. Dit zorgt ervoor dat het rijcomfort van een dubbelas aanhanger net wat hoger ligt dan een enkelas aanhanger. Verder schelen beide uitvoeringen niet veel van elkaar.

Verschil 4: Kostprijs en onderhoudskosten

Een dubbelas aanhanger is door de extra as en de twee extra wielen een stukje duurder in aanschaf dan een enkelas aanhanger. Door de extra materialen is ook het onderhoud van een dubbelas aanhanger vaak wat duurder.

Verschil 5: Handelbaarheid en kantelbaarheid

De extra materialen van een dubbelasser zorgen er ook voor dat deze lastiger te verplaatsen is dan een enkelas aanhanger. Dit komt doordat er meer wringkracht ontstaat op beide assen. Ook steunt de dubbelas aanhanger in geparkeerde toestand altijd op twee assen en staat daarom overeind. Dit kan ervoor zorgen dat de aanhanger wegrolt. Een enkelas aanhanger steunt ook altijd nog op de dissel en rolt daarom niet zo snel weg.

Of je kiest voor een enkelas of dubbelas aanhanger, hangt dus af van de kosten die je wilt uitgeven en de goederen die je wilt vervoeren. Je aanhanger kopen moet je dus pas doen wanneer je zeker weet wat je ermee wilt gaan doen, aangezien de onderlinge verschillen vrij groot zijn. Kijk eens op Hapert.com naar welke verschillende modellen er allemaal zijn.

Leave a Reply