Voor alle mensen geldt dat ze tijdens hun leven een bepaalde hoeveelheid aan inboedel verzamelen. Op het eerste zicht lijkt de gezamenlijke waarde van deze inboedel nog best mee te vallen. Toch, wanneer je op een bepaald moment even alle kosten samen zou tellen zou je meteen tot de conclusie komen dat het hierbij toch gaat om een best meer dan behoorlijk bedrag. Het afsluiten van een inboedelverzekering wordt omwille van die reden zeer sterk aanbevolen. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de waarde van je inboedel in verschillende situaties optimaal kan worden beschermd. Wil jij hier nu graag meer over te weten komen? Dan is het zeker en vast interessant om alle informatie die je aantreft hieronder op deze pagina door te nemen.

Wat laat je dekken met een inboedelverzekering?

Voor de inboedelverzekering geldt dat het een verzekering is die zorgt voor een dekking van alle losliggende onderdelen in je woning. Het gaat hierbij dan meer concreet om alle spullen die je mee kan nemen wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Voor de vaste constructie van je woning geldt dat ze niet onder deze verzekering valt. Wanneer je deze wenst te laten dekken tegen schade is het dan ook een absolute must om ervoor te kiezen om een zogenaamde opstalverzekering af te sluiten. In de praktijk wordt het aan eigenaars van een woning sterk aanbevolen om beiden af te sluiten.

Is een inboedelverzekering afsluiten verplicht?

Er bestaat op het moment dat we deze tekst schrijven geen wettelijke verplichting voor wat het afsluiten van een inboedelverzekering betreft. Het is dus altijd de keuze aan jou als huurder of als eigenaar van een woning om deze verzekering al dan niet af te sluiten. Je moet er in de praktijk wel rekening mee houden dat je inboedel doorgaans een aanzienlijk grotere waarde vertegenwoordigt dan je mogelijks op het eerste zicht zou vermoeden. Het laatste wat je dan zou willen is dat bijvoorbeeld een brand of een overstroming ervoor zorgt dat je deze waarde in rook ziet opgaan. Het afsluiten van een verzekering voor je inboedel is dus op z’n minst het overwegen zeker waard.

Hoe kan je een inboedelverzekering afsluiten?

Voor de inboedelverzekering geldt dat het een verzekering is welke op twee verschillende manieren kan worden afgesloten. In eerste instantie is het mogelijk om een extra uitgebreide dekking af te sluiten. Het gaat hierbij dan om een verzekering die onder meer de volgende schade dekt:

  • Diefstal van de inboedel in je woning;
  • Brandschade en stormschade;
  • Waterschade door bijvoorbeeld leidingbreuk;
  • Schade door omvallende bomen, stellingen, etc.;

Voor schade als gevolg van neerslag geldt doorgaans dat ze enkel en alleen wordt verzekert door de allriskverzekering. Dit geldt eveneens voor de schade die jij zelf aanbrengt aan je inboedel. Wil je bijvoorbeeld een schilderij van de muur halen en laat je ze daarbij vallen? Dan zal je kunnen vaststellen dat de schade die daarbij ontstaat door de allrisk kan worden verzekert.

Welke aanvullende verzekeringen bestaan er voor de inboedelverzekering?

Het afsluiten van één van de twee standaard inboedelverzekeringen zal er in de praktijk op zich reeds voor zorgen dat je kan rekenen op een interessante en bovendien ook vrij omvangrijke dekking voor schade aan je inboedel. Dit gezegd hebbende is het zo dat er nog verschillende aanvullende verzekeringen ook bestaan die het overwegen meer dan waard kunnen zijn.

1.) De buitenhuisdekking

Eén van de aanvullende verzekeringen waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een inboedelverzekering is de zogenaamde buitenhuisdekking. Het gaat hierbij om een dekking die zoals de naam reeds aangeeft tussenkomt bij de inboedel die zich buiten de woning bevindt. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan je laptop, tablet of smartphone die je meeneemt op de trein. Daarnaast kan je middels een dergelijke verzekering ook zonder probleem de inboedel laten dekken die bijvoorbeeld in je camper of je caravan is terug te vinden. In ieder geval kan voor veel mensen de buitenhuisdekking zeker en vast een potentieel interessante aanvullende verzekering zijn.

2.) De glasverzekering

De tweede aanvullende verzekering die je kan afsluiten voor de inboedelverzekering is de zogenaamde glasverzekering. Zowel voor inboedel- als voor opstalverzekeringen geldt dat ze standaard niet over een dekking beschikken voor glasschade. Is dat iets wat jij nochtans wel graag wil hebben? Dan zal je tot de conclusie komen dat het altijd interessant kan zijn om ervoor te kiezen om een glasverzekering af te sluiten. Zo kan je ook deze schade perfect laten dekken.

3.) De kostbaarhedenverzekering

Voor heel wat mensen geldt dat ze in hun woning één of meerdere kostbaarheden hebben staan. Het kan daarbij dan bijvoorbeeld gaan om een kunstwerk, maar ook om bijvoorbeeld antiek. Indien jij ook over één of meerdere van deze spullen beschikt zal je wellicht graag willen dat deze te allen tijde zijn verzekerd tegen de actuele waarde waarover ze beschikken. Voor kunst geldt bijvoorbeeld dat ze er bekend om staat naarmate de tijd vordert in prijs te stijgen. Althans dat is toch de bedoeling. Het afsluiten van de kostbaarhedenverzekering kan er in de praktijk voor zorgen dat die financiële meerwaarde perfect kan worden verzekert. Dat is bij de standaard dekking van de inboedelverzekering uiteraard niet het geval. Hou hier dus wel rekening mee.

Besparen op de kosten van je inboedelverzekering? Dat kan zo!

De inboedelverzekering is op zich geen dure verzekering, integendeel. Toch spreekt het voor zich dat het altijd mooi meegenomen kan zijn om de premie nog wat extra te kunnen drukken. Dat is op verschillende manieren mogelijk. In eerste instantie is de inboedelverzekering vergelijken altijd een interessante keuze. Op deze manier kan het prijsverschil van deze verzekering bij verschillende verzekeraars immers meteen duidelijk worden. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het in de praktijk namelijk eveneens zo dat je er goed aan doet om altijd een realistische inschatting te laten maken van de waarde van je inboedel. Het heeft eigenlijk geen enkele zin om deze waarde hoger te laten taxeren dan de werkelijke waarde waar jouw inboedel over beschikt, integendeel.

Tot slot kan het ook altijd interessant zijn om even te kijken naar het eigen risico dat van toepassing is op jouw inboedelverzekering. Door dit eigen risico bereidwillig te verhogen kan je er immers in de praktijk voor zorgen dat je periodieke verzekeringspremie toch best sterk kan worden verlaagd.

Leave a Reply