Jullie gaan samenwonen, gefeliciteerd! Samenwonen is een grote, leuke en spannende stap in je leven. Je bent gelukkig samen en blij dat je je leven kunt gaan delen met diegene waarmee je een toekomst voor je ziet. Naast het euforische gevoel zijn er natuurlijk ook serieuze stappen waarbij jullie stil moeten staan om het perfecte plaatje, perfect te krijgen. We helpen je graag met de beantwoording van een aantal vragen die op je af kunnen komen als je gaat samenwonen!

Samenwonen

Wat is verstandiger? Huren of kopen?

De eerste en de belangrijkste afweging om te maken, is of jullie een huis willen huren of kopen. Er is een groot verschil bij het huren of kopen van een huis. Het is handig om voor jezelf bepaalde afwegingen te maken, daarom hebben wij voor jou een paar vragen opgesteld waarbij je stil zou kunnen staan:

  • Wat is jullie plan? Hoelang zijn jullie van plan om in de nieuwe woning te gaan wonen?

Het is financieel pas aantrekkelijk wanneer jullie daar minimaal voor vijf jaar gaat wonen. Wanneer het jullie eerste huis is, dan ben je verplicht om de hypotheek, inclusief de hypotheekrente, maandelijks af te lossen. Bij het doen van de belastingaangifte mag de de hypotheekrente er van af worden getrokken. Aan het einde van de looptijd, is de woning van jullie. Een woning kopen is een investering.

Gaan jullie wellicht binnen een paar jaar weer verhuizen, dan is het misschien verstandiger om voor een huurhuis te gaan. Een huurcontract ga je aan voor een bepaalde periode, in veel gevallen kan de huur opgezegd worden met een termijn van één of twee maanden. Als je een koophuis hebt, kan het veel langer duren voordat je kunt verhuizen.

  • Het is ook goed om te berekenen wat je maximaal per persoon kunt uitgeven aan een woning. Gaan jullie beide evenveel betalen? Dan is het goed om na te denken over hoe zeker jullie inkomen is. Bij het kopen van een woning moet je namelijk altijd dat inkomen blijven inbrengen. Hebben jullie bijvoorbeeld een kinderwens? Dan is het goed om rekening te houden met een hypotheek waarbij het mogelijk is om bijvoorbeeld een dag minder te gaan werken. Nadenken over jouw inkomen en de toekomst is dus erg belangrijk voordat je de grote stap zet! Huren kan dan een stuk makkelijker zijn, omdat dit op korte termijn opzegbaar is en je geen levenslange financiële verplichting aan gaat. Het aanbod huurwoningen is echter beperkter en daarmee bouw je geen kapitaal op.
  • Houd er rekening mee dat wanneer jullie een woning kopen om te gaan samenwonen, je te maken gaat krijgen met andere kostenposten. Jullie betalen bijvoorbeeld voor de overdracht van het huis, het onderhoud van het huis en de gemeentelijke heffingen. Bij een huurwoning heb je dat niet, daar betaal je een bedrag per maand en daar zit alles meestal al bij in, tenzij dit anders wordt aangegeven in het huurcontract.

Wil je alle voordelen en nadelen van huren en kopen op een rijtje hebben? Lees dan onze blog over huren vs kopen.

Eigenaarschap

Jullie willen heel graag samenwonen. Maar hoe zit dat eigenlijk met het eigenaarschap als je bijvoorbeeld nog niet getrouwd bent? De hypotheeklasten worden in principe evenredig verdeeld, dus dan ben je beide eigenaar van de woning. Maar het kan ook zo zijn dat de één meer spaargeld heeft dan de ander of de één verdient meer dan de ander. Dan is het ook mogelijk om de hypotheeklasten in een andere verhouding te gaan betalen, daarvoor zijn twee opties:

  • Jullie kunnen het verschil vastleggen in een eigendomsakte, zo komt er een andere verhouding van het eigenaarschap.
  • Een andere optie is dat jullie het verschil vastleggen in een samenlevingscontract. Wanneer jullie uit elkaar gaan dan wordt de woning volgens de vastgelegde verhouding verdeeld, of het nu schuld of winst is.

Bij het huren van een huis werkt het anders. Jullie zijn beiden geen eigenaar van de woning, maar moeten wel het huis inrichten en klein onderhoud doen. De huurbaas is de eigenaar en daar betaal je ook je huur aan. Ook hier kun je naar verhouding afspraken maken als de een meer verdiend dan de ander, of wie bijvoorbeeld meer betaald aan de inrichting als er meer spaargeld is. Daarover kan je ook afspraken maken in een samenlevingscontract.

Samen wonen en de inrichting

Als jullie een huis hebben gevonden, komt de volgende grote en soms ingewikkelde stap. De inrichting. Dat zou je niet verwachten, maar de inrichting is toch echt een spannend onderdeel. De één kan namelijk een heel andere stijl in gedachte hebben dan de ander. Toch wil je ervoor zorgen dat jullie allebei tevreden zijn en je thuis kunt voelen. Om het iets gemakkelijker te maken hebben wij een paar tips opgesteld:

  • Het is verstandig en vooral ook leuk om eerst een plan te maken voor de inrichting van jullie huis. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een moodboard. Een moodboard kun je afzonderlijk van elkaar maken, zodat er een goed visueel overzicht van kleuren, materialen en stijlen op het bord staan. Wanneer jullie de moodboards naast elkaar leggen, zie je de overeenkomsten en verschillen. Misschien komen jullie dan op ideeën om de stijlen te gaan combineren? Of wordt de één toch opeens spontaan verliefd op de andere woonstijl. Wie weet.
  • Als jullie een stijl hebben uitgekozen, dan wordt het tijd om te gaan shoppen. De één vindt dit vast leuker dan de ander. Hier kun je ook goede afspraken over maken. Samen winkelen kan goed zijn om inspiratie op te doen!
  • Wanneer de meubels en de inrichting is bepaald, wordt het tijd om te gaan klussen. Zoek goed uit waar jouw klustalenten liggen en die van jouw partner zodat jullie er samen een droomhuis van kunnen maken!

Genoeg om over na te denken! Zijn jullie zover om een huis uit te kiezen? Neem dan eens een kijkje in ons aanbod huur- en koopwoningen in Alphen aan den Rijn, om te zien of jullie droomhuis hier ook tussen staat!