Het is zover: je wil een nieuw huis kopen of misschien wel je huis verkopen. Hoe dan ook je moet een taxatie laten uitvoeren en hebt dus een taxateur nodig.

Bij een taxatie wordt gekeken naar de waarde van een woning. Een taxatie kan duidelijkheid geven over of de vraagprijs van een woning reëel is. Daarnaast heb je een taxatierapport nodig wanneer je een hypotheek aan wil vragen.

Maar waar let je op als je een taxateur kiest?

Algemene eisen

Allereerst mag degene die de taxatie uitvoert niet jouw aankoopmakelaar zijn. Ook mag de taxateur niet de makelaar van de verkoper zijn. Het moet dus gaan om een onafhankelijke en onpartijdige taxateur.

Het is van belang dat de taxateur voldoende weet van de lokale huizenmarkt. Dit is belangrijk, omdat de taxateur immers een goede taxatie uit moet kunnen brengen. Het is daarom dan ook slim om voor een taxateur uit de buurt te kiezen.

Certificaten

Het is verstandig om voor een taxateur te kiezen die ingeschreven is in het vastgoedregister en die rapporten op kan maken voor het NWWI, de Taxateursunie en het Taxatie Valide Instituut. Dit zijn goedgekeurde organisaties die zijn aangesloten bij Stichting Taxaties en Validaties. Verreweg meeste geldverstrekkers accepteren de taxatierapporten van deze instituten.

Eisen van de geldverstrekker

Wanneer je een taxatie uit laat voeren, is het slim om van tevoren bij de geldstrekker na te gaan aan welke eisen het taxatierapport en de taxateur moeten voldoen. Op deze manier lever je geen rapport in dat later niet voldoet aan de eisen.

Naast de veelvoorkomende eis van een rapport dat is opgemaakt volgens de eisen van een valide instituut, hebben hypotheekverstrekkers soms nog andere eisen. Zo mag de afstand tussen de vestiging van de taxateur en de woning soms niet te groot zijn.

Ook mag het taxatierapport vaak niet ouder zijn dan 6 maanden op het moment dat de hypotheek wordt aangevraagd.  

Kosten

Het is logisch dat je het liefst een goedkope taxatie hebt, je hebt namelijk al genoeg andere kosten om je zorgen over te maken. De kosten van een taxatie bestaan uit een aantal kosten zoals het tarief van de taxateur, administratiekosten, kadasterkosten, gemeentekosten en daar komt dan ook nog BTW overheen.

Op internet zijn een aantal vergelijkingssites te vinden waarop je taxateurs kan vergelijken. Wanneer je op internet gaat vergelijken, let dan wel goed op wat er precies bij die prijs is inbegrepen. Vergeet ook niet te kijken of de desbetreffende taxateur aan de eisen van de hypotheekverstrekker voldoet.