De meeste scholen of verenigingen ontvangen uit schoolgeld en contributie precies genoeg om de vaste kosten mee te dekken. Op het moment dat er meer geld nodig is voor een speciale gelegenheid, zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken.

Als er meer geld nodig is

Als een school of vereniging te weinig geld heeft om te kunnen doen wat zij zouden willen, zal er allereerst gekeken moeten worden of het hier om een structureel probleem gaat. Zijn er vaste kosten die nauwelijks betaald kunnen worden, of is er geen cent meer over voor onvoorziene uitgaven? Dan los je dit niet op door eenmalig een bedrag in te zamelen. In dat geval zit er niets anders om dan om eens kritisch te kijken naar alle uitgaven die gedaan worden. Zijn deze allemaal noodzakelijk en valt er niet te bezuinigen zonder kwaliteit te verliezen? Dan is de enige optie eigenlijk om het schoolgeld of de contributie te verhogen. De inkomsten dekken simpelweg de kosten niet (meer), en het is verstandig om dit op een structurele manier op te lossen, al wekt het wellicht wat weerstand op.

Gaat het niet om de vaste kosten die niet betaald kunnen worden, maar om bijzondere uitgaves? Denk bijvoorbeeld aan een feest ter ere van het jubileum, een uitstapje voor leerlingen/leden of een ander speciaal evenement? Is er behoefte aan een nieuw speeltoestel, of moet de kantine eens een flinke opknapbeurt krijgen? Dan is het prima om hier eenmalig geld voor in te zamelen. De beste manier om dit te doen, is door iets te organiseren waar veel mensen bij betrokken zijn, en waar iedereen plezier van heeft. In veel gevallen wordt er gekozen voor een fancy fair of ander evenement waar (tegen betaling) spelletjes en loterijen plaatsvinden.

Les 1: zorg dat het gezellig is, maar vergeet het doel niet

Een goede fancy fair organiseren is zo makkelijk nog niet. Het doel, geld verdienen, moet altijd voor ogen worden gehouden, maar daarnaast is het minstens zo belangrijk dat het gezellig is en dat er genoeg te doen is voor iedereen. Je doel is mensen lang te laten blijven en aan zo veel mogelijk betaalde activiteiten mee te laten doen. Zorg ervoor dat zij het leuk hebben, en ze zullen daar veel eerder toe geneigd zijn.

Geld verdienen kun je door een loterij te organiseren, waarvoor je uiteraard lootjes nodig hebt, of bijvoorbeeld een rad van fortuin. Ook aan hapjes en drankjes valt goed te verdienen, zeker als je kiest voor verkoop via consumptiebonnen. Mensen kopen deze graag in een aardige voorraad, zodat ze even vooruit kunnen. De kans is groot dat ze op deze manier meer uitgeven dan wanneer ze iedere consumptie los moeten afrekenen.