Een goede nachtrust is nog nooit zo belangrijk geweest. Steeds meer mensen kampen tegenwoordig met slaapproblematiek. Terwijl de slaap- en kalmeringsmiddelen als zoete broodjes over de toonbank vliegen, weten veel mensen niet dat ze zelf ook veel kunnen doen om de nachtrust te verbeteren. Door de slaapkamer te optimaliseren met een goed matras, hoofdkussen en dekbed kun jij je nachtrust al enorm verbeteren. 

Hoewel het kiezen van een dekbedovertrek wellicht eenvoudig is, geldt dit voor de aanschaf van een dekbed helemaal niet. Het aanbod is tegenwoordig zó groot dat het je niet gemakkelijk wordt gemaakt bij het maken van een keuze. In dit artikel gingen wij op onderzoek uit in dekbeddenland, zodat jij met de nodige tips hopelijk weer heerlijk kunt slapen! 

Dekbed delen met partner of toch niet? 

Een dekbed delen met je partner of toch maar niet? Je bent niet de enige die voor dit dilemma staat. Het is misschien wel de discussie die het vaakst in de slaapkamer wordt gevoerd. Rolt jouw partner zich altijd in het dekbed en word je hierdoor altijd door de kou gewekt? Of is hij of zij veel langer dan jij en hebben jullie daardoor andere behoeftes wat betreft het dekbed? Dan is het zeker slim om eens over twee losse dekbedden na te denken. 

Natuurlijk lijkt een enkel dekbed een stuk kleiner en heb je misschien het idee dat je hier minder comfortabel onder zal slapen, maar bedenk wel dat deze helemaal voor jou alleen is. Geen getouwtrek meer met de dekens. Een deken voor jullie allebei! Zo kun je je naar hartenlust geheel in de deken rollen en voorkom je boze gezichten. 

Kies je voor dons of synthetisch? 

Voor welk materiaal kies je? Ook de materiaalkeuze is immers van essentieel belang bij de aanschaf van een nieuw dekbed. Je beschikt grofweg over drie verschillende keuzes: dons, synthetisch of wol. Wol is echter geen gebruikelijke keuze meer. Deze dekbedden werden vroeger voornamelijk gebruikt omdat ze zeer goed isoleerden en over een goede vochtregulatie beschikten. Het nadeel van wol is echter dat het materiaal zeer zwaar op het lichaam voelt. Daarom werden donzen dekbedden in het leven geroepen en sindsdien wordt wol nauwelijks nog gebruikt. 

Maar kies je dan voor dons of synthetisch? Een synthetisch dekbed is de goedkopere keuze. Bovendien voelt deze – net als een donzen dekbed – zeer licht aan. Daarnaast zijn synthetische stoffen uitermate geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Het dekbed kan eenvoudig op hoge temperaturen in de wasmachine, waardoor deze vervelende beestjes geen kans krijsen om zich te nestelen. Het nadeel van synthetische dekbedden is dat ze minder goed vocht kunnen reguleren en bovendien wat benauwend aan kunnen voelen. Zeker voor mensen die snel transpireren is dit geen prettig idee. Een donzen dekbed ademt veel beter en neemt bovendien veel vocht op. Hierdoor geniet je van een luchtig en comfortabel dekbed. Zowel in de winter als in de zomer. 

Hoog of laag budget? 

Natuurlijk ben je ook benieuwd naar de prijs van een goed dekbed. Dit verschilt echter per materiaal. Over het algemeen zijn synthetische dekbedden de goedkoopste oplossing. Als je niet teveel geld wilt uitgeven of als het noodzakelijk is om een dekbed vaak te wassen, is synthetisch een prima keuze. 

Bedenk echter wel dat een duurder dekbed, zoals bijvoorbeeld een donzen dekbed, meer voordelen kent. Bovendien beschikken ze vaak ook over een langere levensduur. Bepaal daarom eerst of je een oplossing voor de lange- of de korte termijn zoekt. Maak van goedkoop geen duurkoop en spaar nog wat verder om een kwalitatief dekbed aan te schaffen. Dan kun je de komende jaren vooruit! 

Leave a Reply