Comfortabel en aangenaam wonen willen we allemaal. Het moet in huis behaaglijk warm zijn, maar tegelijk mogen de kosten niet de pan uit rijzen. Door slim te investeren kun je die combinatie heel goed waarmaken. Het isoleren van de woning kan al een heel stuk schelen. Tegelijk kun je nadenken over de energieconsumptie en hoe je die kunt reduceren. Als je dan ook nog zelf je energie opwerkt, heb je zicht op aanzienlijke besparingen.

Haal LED in huis

Heb je nog traditionele verlichting in huis> Vervang je lampen door LED, want dat scheelt je al snel zes tientjes per jaar aan elektriciteitskosten. Weliswaar is LED duurder in aanschaf, maar dat verdien je snel terug, omdat dit type lamp veel langer meegaat.

Wek je eigen groene stroom op

Een grote stap in de goede richting is zonnepanelen kopen en daarmee je eigen groene stroom op te wekken. De aanschafprijs van de zonnepanelen verdien je in een aantal jaren terug doordat je een veel minder hoge elektriciteitsrekening hebt. Zodra die kosten terugverdiend zijn, gaan je maandlasten dus flink omlaag.

Isoleer je woning

Veel stookkosten worden gemaakt omdat warmte uit de woning ontsnapt. Dat is natuurlijk zonde en dat kun je voorkomen door goed te isoleren. Vooral het dak is daarbij een belangrijke schakel. Warmte stijgt immers naar boven en dus mag het dak geen warmtelek bevatten. Een populaire methode om daken te isoleren is er sedum op te planten. Dat is een mooie natuurlijke oplossing die bovendien de biodiversiteit in de wijk bevordert.

Check je apparatuur

Loop eens een rondje door je huis en kijk welke elektrische apparaten in werking zijn. De kans is groot dat het er meer zijn dan je denkt. Waarom staat een printer bijvoorbeeld dag en nacht op stand-by, als je slechts eens per week iets te printen hebt? Trek de stekker eruit en schakel het apparaat pas in als je het echt nodig hebt. Waarschijnlijk kun je dit met meer apparaten doen en dat scheelt mooi weer wat geld.

Wissel van leverancier

Het is aan te bevelen om regelmatig van energieleverancier te wisselen. Op vergelijkingssites zijn de tarieven vaak lager dan op de websites van de individuele aanbieders. Dat komt omdat ze bij dergelijke websites graag een scherper aanbod neerleggen om de concurrentie af te troeven. Dat kan je als consument, afhankelijk van je normale maandelijkse verbruik, gemakkelijk enkele honderden euro’s besparen.

Leave a Reply