Vochtige ruimtes zijn niet alleen vervelend, maar ook ontzettend slecht voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat jouw woning goed geventileerd wordt. Staat er om die reden binnenkort een renovatie in de planning? Kies dan voor een buisventilator. In deze blog geven wij jou vijf tips.

1. Zorg voor meerdere afzuigpunten

Een buisventilator is een ontzettend krachtig systeem. In de meest ideale situatie worden wordt het basiskanaal dan ook met één of meerdere T-stukken gesplitst. Het is namelijk zonde om de capaciteit van de ventilator niet ten volle te benutten. Overweeg daarom om verschillende afzuigpunten in een ruimte te plaatsen. De af te zuigen lucht wordt dan over meerdere roosters verdeeld. Zo kan de ventilator beter én sneller zijn werk doen.

2. Gebruik een vaste buis

Bij het plaatsen van een ventilator kan luchtweerstand voor problemen zorgen. Om deze zoveel mogelijk in te perken, is materiaalkeuze cruciaal. Daarom raden wij altijd aan om voor een vaste ventilatiebuis te kiezen. Hoewel een flexibele slang ook zo zijn voordelen kent, heeft deze altijd een hogere weerstand.

3. Kies een grotere buismaat

De luchtweerstand verminderen kan op verschillende manieren. Een tweede oplossing is door de maat van het buizentraject te vergroten. Dus kies je voor een buisventilator met een aansluiting van 100mm? Pak dan een buismaat van minimaal 125 mm. Om dit verschil in diameter te overbruggen plaats je verloopstukken aan weerszijden van de ventilator. Dus zowel aan de uit- als de aanvoerkant.

4. Eindig niet met bochten of T-stukken

Bij het installeren van een buisventilator ontkom je niet aan bochten en T-stukken. Maar pas op! Wanneer je hierna een ventilatierooster wil installeren, beperk je jouw mogelijkheden. Om alle opties open te houden kun je hier beter een extra ventilatiebuis aan monteren. De lengte moet minimaal acht centimeter zijn.

5. Extra tip voor de badkamer

Een populaire plek voor de buisventilator is de badkamer. Niet zo vreemd, want in deze ruimte moet een tal van geuren, condens en vocht worden afgezogen. Vooral bij de douche of het bad. Zorg er daarom altijd voor dat het afzuigpunt bij de douche het krachtigst is. Dit doe je door een het afzuigventiel of -rooster zo wijd mogelijk open te zetten.